Tämän ohjeen löysin uusimmasta Hembakat-lehdestä. Ulkoisesti leipä muistuttaa kovastikin vähän aikaa sitten tekemääni toista hiivatonta vuokaleipää, mutta raaka-aineet ovat aivan erilaiset. Itse rakastan leipää, jossa on ns. suutuntumaa ja tässä leivässä kun on paljon siemeniä, niin kyllä maistuu . Ohje on kahdelle leivälle, eli on hyvä varata kaksi vuokaa jo valmiiksi, ennen kuin aloittaa. 

5 dl spelttijauhoja

5 dl täysjyvä spelttijauhoja

4 dl kaurahiutaleita

1 dl pellavansiemeniä

1 dl auringonkukansiemeniä

1,5 tl suolaa

4 tl ruokasoodaa

2 omenaa raastettuna

2 rkl hunajaa

9 dl maustamatonta jugurttia (minä käytin "partaäijää")

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota (tai käytä vuoassa leivinpaperia) 2 n. 1,5 litraista vuokaa. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään suuressa kulhossa. Kuori ja raasta omenat. Sekoita omenaraaste, jugurtti ja hunaja omassa kulhossaan sekaisin. Kaada jugurttiseos kuivien aineiden sekaan ja sekoita huolella, jotta kaikki aineet varmasti sekoittuvat. Jaa taikina vuokiin ja paista uunin alimmalla tasolla n. 1h 20min. Jos leipien pinta alkaa loppuajasta liikaa tummua, voit laittaa folion viimeisten 15min ajaksi vuokien päälle. (Minulla näin ei käynyt.) Paiston jälkeen anna leipien hetki jäähtyä ja kaada ne sitten vuoistaan ja jätä leivinliinan alle syömistä odottamaan.

Tämä leipä on mehevää ja paranee vain seuraavana päivänä. Ja mikä parasta, toisen leivän saa jopa pakastimeen asti :)