Niin kuin aina. Huolimatta kaikesta hössötyksestä ja valmisteluista, joulusta ei voi nauttia määräänsä enempää. Ja nyt onkin mukava jo alkaa miettiä uutta vuotta ja uusia kujeita :) Meidän joulumme sujui hyvissä tunnelmissa ja saimme nauttia hyvästä ruoasta ja läheisten seurasta. Navat vain paukkuivat aattona, kun pitkän odotuksen jälkeen vihdoin pääsimme herkkuihin käsiksi. Ensin nautiskelimme kaloista ynnä muista kylmistä alkuruoista kera keitettyjen pottujen. Pöydästä löytyi mm. graavilohta, savustettua lohta, lasimestarin silliä, matjessillistä ja ranskankermasta (plus mausteista) tehtyä "mössöä", lohirullia, katkarapuja, maksapateeta, hillosipuleita, maustekurkkua, kesäkurpitsakuutioita, rosollia ym. Sekä tietysti kinkkua :)

1293632741_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Pöydän päähän oli ehtinyt jo Ella-neiti 3v :)

Kaloista suuri osa tuli isäni mukana, mutta minä olen jo monta vuotta tehnyt joulupöytäämme lohirullia, joiden ohje alla.

1293632964_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tuorejuustolla ja katkaravuilla täytetyt lohirullat

400 g kylmäsavulohta viipaleina

Täyte:

100 g katkaravunmakuista tuorejuustoa

100 g katkarapuja hienonnettuna

1 dl kuohukermaa vaahdotettuna

0,5 dl tilliä hienonnettuna

0,5 dl ruohosipulia hienonnettuna

suolaa

vastajauhettua valkopippuria

Sekoita täyteainekset keskenään. Aseta lohiviipaleet limittäin leivinpaperin päälle niin että muodostuu suorakaiteen muotoinen levy. Sivele täyte levylle ja kääri se tiukaksi rullaksi. Pane rulla kylmään maustumaan. Leikkaa rullasta viipaleita ja pane ne esille tarjoiluvadille salaatinlehtien päälle. Leikkaamisen helpottamiseksi voit laittaa rullan tunniksi pakastimeen kovettumaan.

 

Kaiken tämän kalan ynnä muun jälkeen söimme vielä joulaatikoita kera kinkun ja kastikkeen. Laatikot olivat meille jo perinteiset lanttu-, porkkana-, bataatti- ja imelletty perunalaatikko.