Meillä vappuun kuuluvat munkkien sijasta donitsit. Tänään niitä tehtiin paria eri mallia ja keskustoista paistelin vielä lapsille "pallosia" :) Perusdonitsit pyörittelin joko tavallisessa sokerissa tai kanelisokerissa. Nuo päällystetyt versiot pyöräytin sulatetussa suklaassa ja päälle ripottelin nomparelleja. Ja pallosille samat käsittelyt :)

Iloista vappua siis kaikille!

Ja loppuun tietysti ohje... jonka tein kaksinkertaisena :)

2 munaa

1 dl sokeria

2 dl maitoa

1/4 tl suolaa

½ sitruunan raastettu kuori

5 - 5½ dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

½ dl öljyä

kypsentämiseen: öljyä tai paistorasvaa

Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne sekä maito vuorotellen munavaahtoon. Sekoita joukkoon lopuksi öljy. Taikina on löysähköä. Anna taikinan levätä ja jauhojen turvota n. 10 minuuttia.

Ripottele pöydälle reippaasti jauhoja. Kaada taikina jauhojen päälle ja pyöritä se jauhoisin käsin tasaiseksi palloksi. Painele taikina käsin levyksi. Ota levystä pyöreällä muotilla (esim. juomalasilla) kakkuja, paina pienemmällä muotilla (esim. korkilla) keskelle reikä. Kypsennä donitsit saman tien kuumassa öljyssä, molemmin puolin. Valuta talouspaperin päällä. Pyörittele donitsit esim. sokerissa tai kanelisokerissa tai ripottele pinnalle tomusokeria.