Uusimmasta Pirkka-lehdestä löysin tämän raparperiohjeen. Vähän erilainen kuin aiemmin tekemäni piirakat (tai kakkuhan tuossa nimessä on), mutta oikein hyvän makuinen. Erityisesti vaniljajäätelön kera .

Ainekset:

200 g voita tai margariinia

2 dl sokeria

3 munaa

3 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 tl vanilliinisokeria

½ tl kardemummaa

Täyte:

500g (9- 10 dl) raparperipaloja

1 dl siirappia

2 rkl perunajauhoja

½ tl kanelia

Pinnalle:

mantelilastuja

1. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 26 cm) pohjan ja reunojen väliin. Voitele vuoan reunat.

2. Valmista täyte. Ota raparperipaloista 3 dl koristelua varten. Pane loput raparperipalat (noin 7 dl) kattilaan. Mittaa kattilaan siirappi, perunajauhot ja kaneli. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos pulpahtaa ja sakenee. Ota kattila pois levyltä ja siirrä kylmään vesialtaaseen jäähtymään.

3. Vaahdotarasva ja sokeri. Vatkaa munat yksitellen joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan.

4. Levitä puolet taikinasta vuokaan. Levitä päälle raparperiseos ja sen päälle loppu taikina. Tasoita pinta. Asettele raparperipalat kakun pinnalle ja ripottele pinnalle mantelilastuja. Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 50 minuuttia. Irrota kakku vuoasta hieman jäähtyneenä. Koristele tomusokerilla. Tarjoa vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.

Meillä kun eivät kaikki voi mantelia syödä, niin jätin sen suosiolla tuosta pinnalta pois. Sen sijaan ripottelin ennen uuniin laittoa pinnalle vähän kanelisokeria ja koristelin kakun koristelusabluunan avulla ripottelemalla tomusokeria sydämiksi kakun päälle. Ensi kerralla teen kakun varmasti vielä 24 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan, jotta se saa vähän enemmän korkeutta.