Löysin viime viikolla kauan kadoksissa olleen keittokirjani, nimeltään Suosituimmat kotileivonnaiset ja sieltä bongasin karjalanpiirakoiden ohjeen, jota oli aivan pakko kokeilla. Koskaan ennen en ole itse piirakoita tehnyt, mutta ohje vaikutti niin yksinkertaiselta, että pakkohan sitä oli ryhtyä tuumasta toimeen :) Ja tämännäköisiä sain aikaiseksi :

Ohje on tällainen...

Pohja:

2 dl vettä

1 tl suolaa

4 dl ruisjauhoja

1 dl vehnäjauhoja

1 - 1½ rkl öljyä

Täyte:

2 dl puuroriisiä

2 dl vettä

1 l maitoa

1½ tl suolaa

Voiteluun:

50g voita sulatettuna

1 dl maitoa

 

Valmista ensin täyte. Kiehauta vesi ja lisää riisi. kun vesi on haihtunut, lisää maito ja keitä puuroa miedolla lämmöllä ahkerasti sekoittaen n. 25 min (vähän pidempään hauduttelemalla saa ihan yhtä hyvää :) Lisää suola. Sekoita tasaiseksi. Puuron voit tehdä jo edellisenä iltana, jos haluat.

Tee pohjataikina: Sekoita vesi, suola ja ruisjauhot keskenään. Lisää vehnäjauhot ja öljy ja vaivaa taikina notkeaksi. Peitä taikina muovilla, jotta se ei kovetu. Muotoile osa taikinasta kerrallaan tangoksi jauhotetulla leivontapöydällä ja jaa tanko tasaisesti paloihin. Pyöritä taikinapalat palloiksi ja litistä ne ohuiksi letuiksi.

Kauli taikinaletut ohuiksi piirakkakuoriksi ruisjauhoja apuna käyttäen ja pinoa ne leivinliinan tai muovikelmun alle odottamaan. Laita kuorien väliin aina vähän jauhoja.

Levitä puurotäyte piirakkapohjille. Sulje piirakat sormin rypyttäen. (Tämä oli helpompaa kuin luulinkaan.)

Nosta piirakat pellille (älä käytä leivinpaperia, sillä piirakat paistetaan todella kuumassa uunissa) ja paista niitä 275 asteisessa uunissa 10-15 min, tai kunnes täyte saa ruskeita täpliä.

Voitele kuumat piirakat voisula-maitoseoksella ja lado vadille. Peitä piirakkavati tiiviisti liinalla ja anna piirakoiden tekeytyä hetken aikaa. Tarjoa ne lämpiminä munavoin kanssa.

Seuraavan kerran täytynee tehdä vähintään tupla-annos, niin nopeaan nämä katosivat koulusta ja kerhosta kotiutuvien lasten suihin :) Nyt annoksesta tuli n. 30 kpl.